Geçtiğimiz hafta sonu yani Pazar günü ertesi güne keyifli ve huzurlu bir şekilde uyanmak adına uyumaya çalışırken gece yarısı ajanlardan haber merkezimize “Köprü ve otoyollara 13 Ocak 2025 pazartesi zam ” haberi geldiğini görünce kabul etmek gerekiyor ki uyku haram oldu.
Bir anda yağmur gibi yağan zamlar sonrasında
15 Temmuz Şehitler Köprüsü tek yön geçiş 47 TL'ye,
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü tek yön geçiş 47 TL'ye,
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Tek yön geçiş 80 TL'ye,
1915 Çanakkale Köprüsü tek yön geçiş 795 TL'ye,
Osmangazi Köprüsü tek yön geçiş 795 TL'ye çıkarıldı.
Yeni ücretler, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi 13 Ocak 2025 Pazartesi günü saat 00.00'dan itibaren geçerli olmaya başladı.
Ertesi sabah vatandaş işinin başına geçtikten, esnaf işyerlerini açtıktan sonra hepimizin kabul edeceği gibi tüm gün tek ve değişmez gündem “Köprü ve otoyollara yapılan zam” oldu.
Bu şekilde meydana gelen sohbetler daha doğrusu tartışmalar bilindiği gibi genellikle şu minval üzerinde neticelenmeye başladı.
-Doğal gaza zam geldi
-Kardeşim evde battaniye yok mu, çek battaniyeyi üzerine etkilenme. Sadece oturma odasının gazını aç, hem böyle yaparsan fazla fatura da gelmez.
-Suya fena halde zam yapılmış
-Hemşerim hamam mı çalıştırıyorsun musluğu biraz kıs zamlardan etkilenme.
-Elektriğe beklenilenden daha fazla zam geldi
-Hemşerim eskiden elektrik mi vardı dedelerimiz , babalarımız gaz lambası yakıyorlardı, sende elektriği dikkatli kullan.
Söz konusu her zam yada fiyat ayarlamasına bir şekilde belli belirsiz olumlu bir şekilde yorum yapan yurdum insanına
-Köprü ve otoyollara zam yapılmış” şeklinde bir serzenişte bulunduğunuz an alacağımız tek ve değişmez bir cevap vardır
-Geçme kardeşim!!!!..
İşte yıllar yılı söz konusu zamlar ile ilgili şikayete en ufak bir geçit vermeyen kitlenin köprü ve otoyola yapılan zamlar sonrası “geçme kardeşim” diyen kitlenin bu kahramanca duruşu zam yapanlar tarafından da yıllar yılı “helal olsun” şeklinde alkışlanıyor.
Özellikle büyük şehirlere Türkiye’nin dört bir tarafından başta en temel gıda maddeleri olmak üzere ihtiyacımız olan tüm mamulleri taşıyan araçların geçeceği yollara yapılan zamlar sonrası fiyatların yükseltildiğini anlatmak için yıllar geçmesi gerektiğine inanıyoruz.
Geçtiğimiz hafta sonu Gebze’de Aydın ilimize gitmek için geçmek zorunda kaldığımız Osman gazi köprüsüne 555 lira ödemiştik. 555 lira da dönüşte ödedik.
Şu sıralar aynı köprüden geçsek 795 lira gidiş 795 lira da dönüş için ödeyeceğiz.
Gebze’den İzmir’e ulaşıncaya oradan da geri döndüğümüzde nerede ise adım başı ödediğimiz otoyol parasından bahsetmeye bile gerek duymuyoruz.
Ancak biz ne anlatırsak anlatalım cevap hazır : Geçme kardeşim.
Böyle bir cevap karşısında bizim de ifade edeceğimiz tek bir söylem kalıyor.
Müstehakız..