1265 yılında Dante nin doğduğu evi ziyaret ettim.

Dante’nin ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya'dır .

Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyancanın da temelini oluşturur.

Dante Cehennemde

35 yaşında ömrünün yarısına ve en olgunluğuna eriştiğini düşünen yetmiş yıl yaşayacağını düşünen Dante  56 yaşında, vefat etmiştir.

Dante'den ilham alan Cahit Sıtkı'nın ise 46 yaşında veda ettiği bu dünyanın ne kadar anlamsız olduğunu bana sık sık hatırlatan dize. "yaş 35, yolun yarısı eder." derken

Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün.

İlahi komedya” ile düşünmeyi, sorgulamayı ve yanlış yürütülen din işlerini gözler önüne serdi.

Biraz daha ileri giderek cehennemi betimlerken Papa’nın ve din adamlarının cehennemde nasıl cezalandırıldıklarını betimledi.

Bu durum Fransız İhtilali’nin meşalesini alevlendirdi.

Dante, “cehenneme layık gördükleri” tarafından sürgüne gönderildi.

Hayatı boyunca yazdıklarıyla düşündükleriyle kalbindeki o en derin acıyı yani geri dönme isteğini vurguladı.

Dünya zalimlerin elinde bir oyuncak olmuştu.

Bu karanlık çağda bir meşale yakmak onun en önemli göreviydi. “İlahi Komedya” din adamlarının düştüğü durumun acı olduğu kadar komik olduğuna vurgu yapıyordu.

Dante ne yaşadıysa onu yazdı.

Hayattaki kötüleri, onursuzları, hiçbir işe yaramayanları çekinmeden bir nevi kısasa kısas yaparak cehennemin en karanlık noktasına …

Dante cenneti, huzurlu ruhların yer aldığı, dünyanın etrafını saran dokuz gök küresinden oluşan bir yer olarak betimledi.

Küreler saf ışıktandı ve Tanrı'ya yaklaştıkça ışığın şiddeti artıyordu.

Göğün en üst katında Tanrı bulunuyordu.

Dante, yüzyıllar önce bugün, eşsiz anlatımıyla kaleme aldığı son bölüm olan “Cennet”i bitirdikten birkaç saat sonra, 56 yaşında öldü.