Ama ben Millî Eğitim Bakanlığının bir numarası 1 milyon iki yüz bin öğretmenin bakanı Yusuf Tekin’in öğretmenler gününü kutlayamayacağım.
Neden?
Çünkü bakan öğretmen değil…
Yani bakanımız kendi bakanlığının belirlediği ve çıkardığı Öğretmen atama yönetmeliğine göre bir okula öğretmen veya yönetici olarak atanma kriterlerini taşımıyor.
Sayın bakan üzerine alınmasın Cumhuriyet tarihimiz boyunca görev yapan 67 bakanın neredeyse yüzde doksanı öğretmen değildi ve bu kriterleri onlarda taşımıyordu.
67 Milli Eğitim bakanından sadece dokuzu eğitimcidir.58 milli eğitim bakanı ziraatçı, yönetici, hukukçu, maliyeci, doktor, mühendis, mimar vs.dir.
En çok bakan değiştiren bakanlık Millî Eğitim Bakanlığıdır.
Yapıtlığım araştırmada Adalet bakanlarının yüzde 90 yakını hukukçudur.
Sağlık bakanlarının yüzde 87 sinin sağlıkçı olduğu görülmektedir.
Millî eğitimde ise sadece yüzde 10’u Eğitimci olduğu görülmektedir.
Milli Eğitim Bakanlarından bazıları başarılı ve kalıcı eserler bırakarak tarihe geçmişler, bazıları da olumsuz eylemleriyle, başarısızlıklarıyla tarihte yerlerini almışlardır.
Biri gitti, diğeri geldi. Ve her gelen, gideni arattı.
Ortak özellikleri, eğitimle uzaktan yakından ilgilerinin olmamasıydı.
Böyle giderse 30 yıl sonrada aynı şeyleri konuşuyor olacağız.
Yusuf Tekin 67.Milli Eğitim Bakanıdır.
En çok görev yapan Hasan Ali Yücel yedi yıl yedi ay görev yapmıştır.
Hüseyin Çelik altı yıl iki ay görev yapmıştır.
Bu iki bakanı çıkarırsak 101 yıllık Cumhuriyet tarihinde 65 bakanın ortalama görev yapma süresi 15 aydır.
İstatistik bilimi bizi yanıltmazsa Yusuf Tekin'in de görevden alınması an meselesidir.
Bu memleket ne Milli Eğitim Bakanları gördü…
“Şu mektepler olmasa, maarifi ne güzel idare ederdim.” Emrullah Efendi
—Öğretmen okulunu bitiren ve mesleğe yeni başlayan öğretmenlere mektup yazarak, “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” adlı kitabı gönderen, öğretmenle vali arasında yapılacak tercihte öğretmeni yeğleyen Atatürk’ün milli eğitim bakanı Mustafa Necati’yi
-İlk Üniversite Reformunu yapan bakan. İlkokullarda geçtiğimiz yıla kadar çocuklarımızın okuduğu andımızın yazarı bakanı Reşit Galip’i
-Köy Enstitülerini kuran, ezilmiş, horlanmış, cahil bırakılmış köy çocuklarına okuma yolu açan öğretmen Yazar ve şair. Başarılı, liseyi çok iyi derece ile bitirmiş iki çocuktan birisini kendi oğlu olduğu için ‘söz olur’ diye ABD’ye göndermeyen; diğer başarılı öğrenci Gazi Yaşargil’i ABD’ye gönderip ünlü bir cerrah olmasında katkısı olan hakkaniyetli bakan Hasan Ali Yücel…
-“Biz Sayın Başbakanın emriyle Danıştay kararlarını uygulamıyoruz.” diyen Milli Eğitim Bakanı Nahit Menteşe'yi
67 ilin Milli Eğitim Müdürünü Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir şekilde merkeze alan hukukçu Milli Eğitim Bakanı Orhan Cemal Fersoy u
Danıştay’ın iptal kararını getiren milli eğitim müdürünü göreve iade edip, ayni zarftaki diğer kararname ile görevden alan Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam'ı
Mülakatla sözleşmeli öğretmen atayan, Milli Eğitim Bakanı Mühendis-Hukukçu İsmet Yılmaz'
"Cemaat devleti ele geçirmiş, devlete sızmış bunlar kargaları güldürür" sözü ve MEB'e göz doktorunu müsteşar yardımcısı olarak atayan Hüseyin Çelik’i
…..
-Vatanın dağlarında bayırlarında kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi başına açıp solan çiçek bırakmayacağız” diyordu Hasan Ali Yücel bakanımız…
Hasan Ali Yücel'in şahsında ebediyete intikal etmiş öğretmen milli eğitim bakanlarımız ve Şehit öğretmenlerimize ve başöğretmenimize bin rahmet göndererek öğretmenler gününü kutluyorum.
Görev yapan veya atanamyan,özel okulda, devlet okulunda çalışan tüm meslektaşlarımın öğretmenler gününün kutluyorum.
Emekli olan kıymetli öğretmenlerimize sağlık ve sıhhat diler onlarından öğretmenler gününü kutluyorum.