"10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ" ; (KENDINI SAVUNABİLEN,VATANDAŞINI DA SAVUNUR'UN !!! DESTANIDIR)
 

10 Ocak günü'nün anlamı her vatandaşımız tarafından bilinmeyebilir. Üstelik diğer günler gibi uluslararsı uzantısı da yok.Tamamen Türkiye'ye özgü   Türk Kamu Hukukunun oluşumunu ve demokratik hakların, kullanılması ve kazanılmasının bir ince hikayesini  özünde barındırır.

Mülki İdareyi , kamuda görev yapan memur kesimin, içindeki yönetici sınıfın ,her gün ünvanlarıyla kulaklarımiza aşina olan "Vali" ve " Kaymakamlar" ımızın , memuriyet sınıfını konu alır. Onlar da kamuda hizmet veren 9 memur sinifindan birini, Mülki İdare Amirleri, sınıfını teşkil ederler.

Ancak bayram ve toplantılarda protokolün başında görmüş olduğumuz bu yüksek yöneticilerimizin sınıf ünvanlarını TBMM'den almaları hiç  de kolay olmamıştır. Bizi idari olarak yönetenlerin kendi haklaŕını kazanmalaŕınin anısı,  tarihi,  hikayesi ,anlami ve destansıdır... 
   "10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ"  dolısıyla, çok da detaya girmeden, öncelikle nazik davetlerinden dolayı  Kocaeli Valimize,  emekliler adına çok teşekkür ederiz...


"10 Ocak Idareciler Günü" anısna ,çalışan ve emekli meslektaşlarını bir araya getirerek, eşleri,büyükleri ve gençleriyle bir meslek dayanışması ve samimiyeti gösterdi. O yemek ve sohbetten tam bir büyük aile samimiyeti,saygısı,sevgisi ve muhabbeti duyduk, hissettik..

Emekli vali,görevdeki genç vali.görevdeki genç kaymakamlar ,eşleri ve emekli ağabeyleri ve emektar ablaları, ve yeni genç stajyerler bir birlerine  katşı aynı,sevgi saygı ve tevazu ,işte bir mesleğin gücünün zor anlaşılır harçı çelik mihveri bunlar," merak etmeyiniz Türkiye Cumhuriyeti emin ellerdedir " dedirten bir tablo idi.


Her yıl çeşitli etkinlik ve mesajlarla  da kutlanan 10 Ocak İdarecıler Günü; tabi ki bir meslek günüdür. Genel anlamı ve ifadesi ile kamu hizmetlerinde görev yapan, İDARECİLERİN, KAMU YÖNETICİLERİNİN ve DEVLET MEMURLARİNIN,emeğini takdir etmek ve onların önemini vugulamak amacıyla toplantılar , konferanslar yapılmakta başarılara da küçük ödüller  sunulur.

Bu meslek gününün başlangıcı ise çok yenidir ve Demokratik anlayışımızın olgunlaşması ile aynı  boyutlardadır.1978 yılinda kabul edilen bir kararla ilk defa kutlanmaya başlanmıştır. O dönemde  Türkiye Cumhuriyeti, kamu hizmetlerinin daha verimli ve daha düzenli işlemesi amacıyla idareci ve kamu yöneticilerinin faaliyetlerine dikkat çekilmek istenilmiştir.Ama hikayesi de o kadar anlamlıldır.

Bu vesileyle,kamu idaresinin en önemli unsurlarından  taşradaki, merkezi yöneticilerinin ve idarecilerin kamu hizmetine olan katkıları önemsenmeye başlanmış,bir meslek anlayışı oluşturulmuştur.

10 Ocak Türk Idareciler Gününün tariçesinin yeni olması,Devletin ,kamunun tam da ıçinde, emrinde çalısan bir Emeğin,  liyakatın demokratik hayat içerisinde, demokratik mücadele hoşgörüsünün kabülü, olguluğu safahatını yaşamasındandır.Tabi ki Mülki İdare Amirleri Sınıfının da kabulu bir anayasal hak olarak mevzuatta yer alması hiç te kolay olmamıştır.10 Ocak 1971 tarihinde, Mülki İdare Amirleri Sınıfının ihdası amacıyla yapılan ilk mesleki toplantı tarihi başlangıç kabul edilerek,İdareciler Günü kabul edilişinin sebebini de basite alamayız.

Mevcut İçişleri Bakanımız  Sayın Ali YERLİKAYA'nın da günün mesajında  berittiği gibi; 
   " Mülk; egemenliğimiz altındaki, aziz vatan toprağımızdır.Dağlarda açan çiçeklerimiz, çağlayan nehirlerimizdir.Mülk devletimizdir.Şanlı Al Bayrağımızın gölgesisidir.Temeli devlettir.
  MÜLKİ İDARE ,  ise ; bu büyük emaneti yönetebilme, sorumluluğudur. Devletin kudretini, merhametini ve adaletini,köy, köy ; ilçe ,ilçe , şehir, şehir vatandaşımızın yüreğinde hissettiren yönetim mekanizmasıdır Mülki İdare Amirlerimiz