İSU Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, uzaktan erişim yöntemiyle katılım sağladı. Sever, yapılan çalışmalar hakkında İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’tan bilgiler alarak, su kardeşi belediyeler arasında gerçekleştirilen uyumlu ve faydalı iş birliği için teşekkürlerini iletti.
Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesi altında, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 'Su Verimliliği Seferberliği' kapsamında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede, 4 Aralık 2024’te Dünya Su Kayıpları Günü dolayısıyla Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in katılımıyla Ankara’da düzenlenen etkinlikte İSU Genel Müdürlüğü, Kırklareli, Sakarya ve Sivas Belediyeleri ile iş birliği protokolü imzalanmıştı. İmzalanan protokol kapsamında; Kırklareli, Sakarya ve Sivas Belediyelerinden ilimize gelen teknik heyetler, İSU’nun Türkiye’de örnek ve referans gösterilen iyi uygulamaları hakkında bilgiler alarak tesislere gerçekleştirdikleri geziyle yürütülen projeleri yerinde detaylı şekilde inceledi.
“BELEDİYE SU KARDEŞİ SAYIMIZI 62’YE ÇIKARDIK”
Yapılan bilgi ve tecrübe paylaşımlarının ardından, işleyen süreç hakkında genel bir değerlendirme yapmak amacıyla ilimizde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kırklareli, Sakarya ve Sivas belediyelerinden gelen teknik heyetlerin de katılımıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, toplantıya Ankara’dan uzaktan erişim yoluyla katılım sağladı. Gerçekleşen toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, belediyeler arası iş birliğinin önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi:“Geçtiğimiz 2024 yılında yeni belediye kardeşliği çalışmalarımız oldu ve belediye su kardeşi sayımızı 62’ye çıkardık. Biz istiyoruz ki 81 ilimizdeki belediyeler de birbirleriyle istişare içinde olsun, bilgi alışverişinde bulunsun. Belediyelerimiz bu tür bir eğitim ve farkındalık sürecini kendi aralarında başlatmamış olsaydı birçok sorunla karşılaşabilir, ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşamayabilirlerdi.
“KOCAELİ GİBİ İYİ ÖRNEKLERİMİZ DE VAR”
İSU Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarını tebrik ederek konuşmasına devam eden Sever:“Şu anda Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, İSU aracılığıyla tüm kapılarını Sivas, Kırklareli ve Sakarya Belediyelerine açmış durumda. Biz de bu tecrübelerden faydalanacağız inşallah. Türkiye genelindeki verilere baktığımızda, su kayıp-kaçak oranı ortalama yüzde 32 civarında. Bu oran, olması gereken seviyenin en az yüzde 10 üzerinde. İSU’nun kayıp-kaçak oranını, yüzde 74’lerden yüzde 24’lere düşürmesi gerçekten takdire şayan bir başarı. Bu da gösteriyor ki istenildiği zaman, planlı ve programlı çalışıldığında, Allah’ın izniyle her şey mümkün oluyor. Bazı illerimizde bu oran yüzde 70’lerin bile üzerine çıkıyor. Ancak, Kocaeli gibi iyi örneklerimiz de var. Hedefimiz, bu oranı yüzde 25’lere ve hatta yüzde 10’lara kadar düşürmek. Bu doğrultuda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. ‘Su Verimliliği Seferberliği’ kapsamında önemli mesafe katettik. Hepinize saha gezilerinizde ve program süresince başarılar diliyorum. Daha gidecek çok yolumuz çok var ama birlikte güçlü adımlarla ilerliyoruz.” dedi.
“ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ”
Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever’in konuşmasının ardından söz alan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, ev sahipliği konusunda kusursuz hareket etmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:“Kocaeli’de hayata geçirdiğimiz uygulamaların tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Sadece kardeş belediyelerimizden değil, ülkemizin dört bir yanından birçok belediyemizin yetkilisi, kurumumuza geliyor. İyi ve referans gösterilen uygulamalarımız hakkında bilgiler alıyorlar. Onlara, tesislerimizdeki çalışmalarımızı yerinde görebilecekleri teknik geziler düzenliyoruz. İhtiyaç duyan tüm belediyelerimize elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
“SUYUN İKİNCİ KEZ KULLANIMI KONUSUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK”
Konuşmasının devamında, sanayide kullanılan suyun tamamını geri kazanım suyundan karşılamak istediklerini ifade eden Sağlık:“Kayıp-kaçak konusunda önemli bir mesafe kat ettik ancak hâlâ gidecek çok yolumuz var. Hedefimiz, 2028 yılında bu oranı yüzde 18-19 seviyelerine indirmek. Bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Elbette yalnızca kayıp-kaçak oranını düşürmek yeterli değil, aynı zamanda alternatif su kaynaklarına da yönelmemiz gerekiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü olarak suyun ikinci kez kullanımı konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdik. 2024 yılı sonu itibarıyla, Kocaeli’de sanayide kullanılan suyun yüzde 35’ini geri kazanım suyundan karşıladık. Sanayiye yıllık yaklaşık 45-46 milyon metreküp su veriyoruz. Hedefimiz, sanayide kullanılan suyun tamamını geri kazanım suyundan karşılamak. Bu doğrultuda, büyük sanayi kuruluşları ile iş birliğimiz devam ediyor. Geri kazanım suyu kullanım oranımızı artırdığımız takdirde, su kaynakları üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azaltmış olacağız.” Dedi.
İSU tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumunun ardından heyetler, Kocaeli’nin su, kanalizasyon ve arıtma ihtiyaçlarını çevre dostu yaklaşımlarla karşılayan, hizmet kalitesini sürekli geliştiren projeleri yerinde inceledi. İlk olarak SCADA Kontrol Merkezi’ni ziyaret eden heyetler, ardından Derince’deki örnek basınç kırıcı vana (BKV) odasını inceledi. Ayrıca, Su Kanal İdareleri arasında örnek gösterilen ve ulusal ile uluslararası alanda deney hizmeti verebilen, ileri teknolojik altyapı ve donanıma sahip Merkez Laboratuvarı ve Lojistik Merkezi'ni de gezdiler.