Şinasi Efendi tarafından Gekbuze(Gebze) kazasının kırsalında Şile yolu üzerinde Hatipler Kariyesinde yer alan, çiçeklerle ve meyve ağaçları ile donanımlı, haşmetli bahçesinde, Zonguldak eşrafından Mimar Celil Ağa'ya 21.yüzyılda neoklasik tarzda çeşme yaptırılmıştır. 
Mimar Celil Ağa tarafından çeşme inşaatının karkas yapısında  tuğla-ı ateşler itinali bir şekilde kullanılmıştır. Son yıllarda bu değerli eser Devlet-i Şener tarafından da tarihi eser olarak tescillenmiştir. 
Mimar Celil Ağa, çeşmenin dış yüzeylerinde hâkim olan yatay çizgileri,  “çubuklar”ın yarattığı dikey çizgilerle dengelenmiştir. Bu dengelemeler üzerinde çalışırken uzun süre çalışmalar sekteye uğramıştır. Saniyeler süren gecikmeler üzerine, Şinasi Efendi tarafından Mimar Celil Ağa'ya gerekli ihtarlar yapılmasından sonra çalışmalar neticeye varmıştır. 
Gekbuze Hatipler Kariyesindeki bu güzide eserin herkes tarafından görülmesini tavsiye ederim.
Heyet-i Çeşme Denetimi
Tarihi Şinasi Efendi Çeşmesi ile ilgili yaptığımız neşriyat tebaadan büyük hüsn-ü kabul görmüştür. Özellikle fetva makamı Tonyalızade Fikret:
 "Tez zamanda çeşme ziyaret edile ve ahalinin kullanıma sunula." sözlü fetvası vermiştir.
Tonyalızade Fikret Efendinin fetvasını üzerimize emir telakki ederek, Pekgöz Şenol Efendi ile birlikte Mimar Celil Ağa'nın tahsis ettiği dört lastik üzerinde giden koşturaç ile Gekbuze sınırları içerisindeki Hatipler Kariyesine intikal edilmiştir. 
Şinasi Efendi, Heyet-i Çeşmemizi mekân girişinde karşılamıştır. Anibal Mekteb-i İ'dadisi Baş Muallimi Atillazadelerden Turan Efendinin giriş için tanzim ettiği "Kart-ı Dostları" göstererek bahçeye giriş yapılmıştır.
Mimar Celil Ağa'nın kalfalık döneminden ustalık dönemine geçiş eseri olan Tarihi Şinasi Efendi Çeşmesinin bataryası yerine takılarak, bütün tebaanın kullanımına muvaffak bir şekilde sunulmuştur.

Bir Güz Gezisi
Şinasi Efendinin talimatıyla Çağlayanlı Adnan Efendi dört lastik üzerinde giden niha-i model koşturacı ile Gekbuze Şimendifer İstasyonundan beni aldı. Bir güz günü Gekbuze’nin Hatipler Kariyesine doğru revan olduk yollara.

Bir ulak iletelim dedik Şinasi Efendiye, cep güvercinimizi çıkardığımız gibi mesajı yazdım ve gönderdim.

Biraz sonra el cevap “Ben de yeni tekaüt Mimar Celil Ağa ve Köprübaşı Eşrafından Köşk Yayla Ağası Zihni Efendi ile yoldayım.”
Güz mevsiminin bütün güzelliklerinin yansıdığı yolda ağaçlardan düşen gazellerin üzerinden geçerek Hatipler Kariyesindeki bağa ulaştık. İlk işimiz tarihi Mimar Celil Ağanın ustalık eseri olan Şinasi Efendi Çeşmesinde doğanın meydana getirdiği tahribatı tespit etmek oldu.

Gazel tıkanması dışında bir mesele görülmemiş olup esas işimize, derya kuzularının temizliğine başladık. Bahr-i Kara derinliklerinde yakalanmış olan derya kuzularını tepsi içine yatırarak sebzeli karışım ile fırınlama işlemi Zihni Efendi tarafından itina ile yapıldı.

Böylece çok önemli iş neticelenmiş oldu. 
Mala Teslim Töreni
20.Yüzyıldan, 21.yüzyıla korunarak gelmiş olan ve en son, Tarihi Şinasi Efendi Çeşmesi onarımında kullanılırken ve sap tarafından kırılarak depoya atılan tarihi mala itina ile tamir edilmiştir.


 Tekaüt Mimar Celil Ağa, Şinasi Efendinin Hatipler Kariyesindeki bağında tesadüf sonucu gördüğü antik malayı, Zonguldak’taki demir atölyesinde aslına uygun şekilde tamir etmiştir.

Gekbuze maarif ailesinin bir etkinliğinde tarihi mala, sürpriz bir şekilde Şinasi Efendiye teslim edilmiştir.

Bu sürpriz karşısında çok duygulanan Şinasi Efendi duygularını dile getirirken çok zorlanmıştır. 
Şinasi Efendi:
“Çok muteberli gönüldaşlarım, bana gösterdiğiniz bu güzel hüsnü kabul için ayrı ayrı şükranlarımı arz ederim. Zat-ı allemi çok onurlandırdınız. Benim için büyük bir değere sahip olan bu malayı aslına mutabık olarak onarıp yeniden hizmete kavuşturan Zonguldak eşrafının büyük değeri olan Tekaüt Mimar Celil Ağa teşekkür ederim. Bu etkinlik için buraya gelmiş olan bütün dostlarıma canı gönülden şükranlarımı arz ederim.”