31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçime artık sayılı günler kaldı, kalan bu süre zarfında seçime katılacak siyasi partiler kazanabilmek adına bir taraftan ittifak görüşmeleri yaparken bir taraftan da belediye başkan adaylarının, belediye başkan adaylarının ve il genel meclis üyesi adaylarının başvurularını alıyorlar.

Siyasi partiler aylar öncesinden başvuruların başlayacağı ve sona ereceği tarihleri kamuoyu ile paylaşmışlar ve teşkilatlarına “Aday olmak isteyenler şu tarihten bu tarihe kadar olan zaman dilimi içerisinde başvurularını yapsınlar” şeklinde genelge göndermişlerdi.

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçime en organize şekilde hazırlanan AK Partinin geçtiğimiz hafta sonu sona eren başvuru sürecini 05 ocak tarihine uzatması ile başlayan yeni süreç akıllara çok çeşitli soruların gelmesine vesile oldu.

CHP’de başkan adaylık süreci 05 aralık tarihine kadar uzatılmıştı, yarın dolacak tarih sonrası sürenin uzatılıp uzatılmayacağı da netleşmiş olacak.

İYİ Parti başvuru sürecinin 22 Aralık tarihinde sona ereceğini ilan etmişti, o tarihten sonra başvuruların kısa bir sürede olsa uzayabileceği de gelen haberler arasında.

Adaylık sürecinde en büyük sürpriz ise AK Partide yaşandı, yukarıda da belirttiğimiz gibi geçtiğimiz hafta sonu tamamlanacağı söylenilen başvuru süreci genel merkez tarafından 05 aralık tarihine kadar uzatıldı.

2019 yılında hatta 2014 yılında yapılan genel seçim öncesini hatırlıyoruz Özellikle büyükşehir belediye sınırları içerisinde belediyelerin nüfuslarına göre 25 yada 27 meclis üyesinin bulunduğu seçim bölgelerinde aday adaylığı başvurusunun daha birinci gününden itibaren müthiş bir yığılma olurdu.

Bizim yaşadığımız bölge AK Partinin en kuvvetli olduğu seçim bölgelerinden birisi bizim yerleşim merkezinde 33 asil 4 adet de kontenjan adayı bulunuyor, Partinin aldığı oy oranında 33 meclis üyesi içerisinden seçilenler oluyor belediye başkanı seçimi kazandığı takdirde de kontenjan adayı otomatik seçilmiş sayılıyor.

Hafta sonu başta AK Parti CHP ve İYİ Parti olmak üzere” seçime katılacak partilerde son durum nedir, bu partilere meclis üyeliği için kaç başvuru oldu.?” şeklindeki sorulara cevap bulabilmek adına kısa bir araştırma yapınca sonucun tüm siyasi partiler için tam bir “hayal kırıklığı” olduğuna kanaat getirdik.

Yaşadığımız yerleşim merkezinin siyasi tablosu gereğince CHP ve İYİ Partiye çok fazla başvuru olmamasını normal karşıladık ancak AK Partinin çok güçlü olduğu bu bölgede yığılma olmasını beklerken daha beklenilen yarısı kadar başvuru yapılmaması bizi gerçekten şaşırttı.

Böyle bir durum dolayısı ile yani yeterli başvuru gelmemesi dolayısı ile AK partinin süreci 05 Ocak tarihine kadar uzatması ile ilgili çok sayıda yorum yapılabilir ancak iktidar partisine bile bu kadar ilgisizlik hiç normal bir gelişme olmasa gerek.

Bu durum vatandaşın her geçen gün siyasetten umudunu biraz daha kesmesi olarak düşünülebilir, bırakın muhalefet partilerini iktidarda bulunan siyasi partinin 2019 seçim kazanılan partileri içerisindeki kutuplaşmalar bile siyasete olan ilginin her gün biraz daha azalmasına sebep oluyor.

Normal şartlarda YSK’nın seçim takvimini 01 Ocak tarihi ile ilan etmesi gerekiyordu ancak AK partinin adaylık başvurularını 05 Ocak tarihine kadar uzatması karşımıza bambaşka bir tablo çıkartacak gibi.

Allah’tan hayırlısı.