Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 14 Mayıs’taki Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 36 siyasi partinin katılabileceğine karar verilmişti.
YSK, kanunla kendisine verilmiş görevlerini, yayınladığı seçim takvim çerçevesinde yürütmeye devam ediyor.
Siyasi partiler ise alınan seçim kararının ardından yoğun bir çalışmaya başladılar. Bu yoğunluğun ilk sırasında ittifak kurma ya da mevcut ittifaklardan birine dâhil olma çabaları yer almaktadır.
Çünkü her partini amacı; seçime katılarak, meclise girebilme ve olabildiğince çok sayıda milletvekili göndermektir.
06 Nisan 2022 Çarşamba günü 31801 Sayılı Resmî Gazete yayınlanan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un Birinci maddesine göre; 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “oyların %10’unu” ibaresi “oyların yüzde yedisini” şeklinde, aynı fıkrası ile üçüncü fıkrasında yer alan “yüzde onluk” ibareleri “yüzde yedilik” şeklinde değiştirilmiştir.
İkinci Maddesinde ise; 2839 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ittifakların” ibaresi “ittifakı oluşturan partilerin” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “, ittifakların”, “ve ittifakların” ve “, ittifaklara” ibareleri madde metninden çıkarılmış ve son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İttifakın aldığı oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içerisinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak üçüncü fıkra hükümlerine göre yapılır.”
Yapılan bu değişiklikle oy yüzdeleri az olan partiler “yüzde yedilik” seçim barajını aşabilecekleri bir ittifak içinde yer alma ya da kendi aralarında bir ittifak oluşturma çabalarına başladılar.
Partiler sadece çok sayıda milletvekili çıkarmak, meclise girebilmek için çaba göstermiyorlar. Cumhur ittifakına göre; Türkiye’nin üçüncü başkanını seçmek, Millet ittifakına göre de Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanını seçmek için ittifaklar oluşturuyorlar. Oluşturulan bu ittifaklarla da “yüzde elli + bir” barajını aşma mücadelesi veriliyor.
En çetin pazarlıklarda Cumhurbaşkanı seçiminde yaşanıyor. İki güçlü ittifak olan Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı seçime katılacak partilerle aleni ya da kapalı kapılar ardında görüşmelerini sürdürüyorlar. Hedefleri ise ilk turda “yüzde ellibir” barajını aşmak.
Partiler ve ittifaklar arası savaş sürerken, partilerin il ve ilçe teşkilatlarında ise kıyasıya bir aday adayı olma yarışı başlamış bulunuyor. Asıl yarış parti genel merkezlerinde yaşanıyor. Her aday başvuru yaptığı ilde milletvekili seçilebilecekleri bir sıralama içerisinde bulunabilmek için koşuşturup duruyorlar. Aday adaylarının kimisi kariyerini öne sürerek, kimisi para gücünü öne sürerek, kimisi de parti içerisinde güçlü siyasetçilerle işbirliği yaparak listelerin başında yer almaya uğraşıyorlar.
Sonuçta söz milletin olacak ve barajlar milletin oylarıyla aşılacaktır.