Son bir kaç gündür bilindiği gibi bu sütunlarda dokuz günlük bayram tatili çerçevesinde meydana gelen trafik kazalarını ve bu trafik kazalarının can-mal kayıplarını anlatmaya çalışıyoruz.
Konu ile ilgili arayıp soran, yol gösteren ve “madem başladın falanca konu ile ilgili de yaz” diyen çok sayıda vatandaşımızın hassasiyetini de görünce bir noktadan sonra doğru yolda olduğumuzu anlıyoruz.
Bugün onlarca okuyucumuz “-Yüksel bey dokuz gün gibi ayın üçte birlik kısmının tatil olduğu bir süreçte elbette ki kazalara davetiye çıkartılıyor, bu tamam peki dokuz günlük tatil süresinde otoyol ve köprülerin ücretsiz olmasına ne demeli, Zaten ekonomik sıkıntının en üst seviyede olduğu bir süreçte milyonlarca aracın köprü ve otoyollardan ücretsiz geçmesinin kime ne faydası var? “şeklinde sorular yöneltmişler.
Bizde dikkat ediyoruz, Normal zamanda bilemediniz 3 gün sürecek olan bir bayram eğer hafta ortasına denk geliyorsa anında hafta başı ve sonu bir birine eklenerek tatil bir anda dokuz güne çıkartılıyor.
Bu yapılırken de ilgili haber kaynaklarından “Bayram tatili boyunca daha çok yap-işlet-devret modeline göre faaliyet gösteren köprü ve otoyollar hariç diğer otoyol ve köprülerden geçiş ücreti alınmayacaktır” şeklinde haber servisi yapılıyor.
İşin doğrusu yap işlet devret modeli ile hizmet veren otoyol ve köprüler ile bunların dışında kalan otoyol ve köprülerden normal zamanda ve bayramlarda ne kadar geçiş yapıldığı ile ilgili elimizde net bir veri yok.
Ancak bayram ziyaretleri bir mecburiyetten çok keyfiyet olduğundan bu keyfiyetin neden ücretsiz yapıldığını da anlamakta ve anlatmakta güçlük çekiyoruz.
Son birkaç yıldır ekonomik sebepler ve çeşitli vergiler dolayısı ile en ucuz binek araç fiyatının 700 bin 800 bin liradan başladığını hepimiz biliyoruz.
Bu rakamların bir miktar üzerindeki araç fiyatlarının 2 milyon ile 5 milyon lira olduğunu da sora sora öğrenmiş oldu.
Bu iki segmentin üzerindeki lüks araç fiyatlarının da 0n milyon liradan başlayıp bizim telefuz edemediğimiz rakamlarda olduğunu herkes biliyor.
Şimdi sorulması gereken soru şudur..
Fiyatları milyonlar ile ifade edilen araçların bayram süresi boyunca 50 liralık yüz liralık köprü ve otoyol geçişlerinden muaf tutulması daha ne kadar devam edecek? merak ediyoruz.
Bir kez daha belirtiyoruz böylesi zamanlarda otoyollardan ve köprülerden ne kadar araç geçtiğini tam olarak bilmiyoruz.
Ancak fiyatları milyonlar ile ifade edilen araç sahiplerinin 50 liralık yüz liralık geçiş ücretine muhtaç olmadıklarını da görüyoruz.
Söz konusu ücretiz geçişlerin kimseye bir faydası yok.
Madem öyle başta yap işlet devret modeli ile hizmet veren köprü ve otoyollar dahil olmak üzere tüm otoyol ve köprü geçişleri de ücretsiz olsun.
O zaman bu ücretiz geçişlerin bir anlamı olacaktır.