Her ne kadar ilkbahar ve sonbahar mevsimleri yavaş yavaş hayatımızdan çıkıyor olsalar ta Türkiye dört mevsimin doya doya yaşandığı bir ülke olarak biliniyor.
Son dönemlerde “İlkbahar ve sonbahar mevsimleri hayatımızdan çıkıyor” şeklinde bir ifade kullanıyoruz zira durumun bu şekilde olduğu yani Türkiye’nin dört mevsimden iki mevsime yani yaz ve kış olarak iki noktaya evrildiğini turizm firmalarının yaptıkları tatil programlarından da çok net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Artık çok net bir şekilde belli oluyor ki Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor, Küresel ısınma ile başlayan ve çok sayıda olumsuzluğun bir araya gelmesi ile ortaya çıkan olumsuzluklar suya olan ihtiyacı her gün biraz daha zor sokuyor.
Yaz mevsiminin kendisini tam anlamı ile belli ettiği günlerde nerede ise var olan tüm iletişim kanallarından “Kış mevsiminde kar yağışının az olması münasebeti ile barajların doluluk oranında geriye gidiş var, kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyayız” şeklindeki haberler anlatılır durur.
Kış mevsiminde yurdumuza elbette ki kar yağıyor özellikle başta iç Anadolu olmak üzere doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerimizde aralıksız olarak devam eden kar yağışı nedeni ile yolların kapandığını nerede ise hayatın durduğunu çok iyi biliyoruz.
Ancak yine bizim memlekette “İstanbul’a kar yağmazsa Türkiye’ye kar yağmış sayılmaz” şeklinde bir tanımlama var dolayısı ile bizde “kar yağışı” ifadesinin içerisinde “İstanbul” ibaresini duyunca kar yağdığının farkına varıyoruz.
Son bir haftadır meteoroloji genel müdürlüğü Marmara bölgesi için sürekli kar yağışı duyurusunda bulunuyor, Meteoroloji ile ilgili ne kadar birim varsa ikaz üzerine ikaz yaparak vatandaşın olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları isteniyor.
Bu kadar ikaz sonrası aylar sonra ilk kez İstanbul’a “tamam” diyebileceğimiz bir kar yağışı başladı, kar yağışının başlaması ile birlikte İstanbul valiliği önce yedi ilçede sonrada İstanbul’un tamamında olumsuz hava koşulları nedeni ile eğitime bir gün süre ile ara verildiğini açıkladı.
Kar yağışı bir taraftan vatandaşların pek çok olumsuzluk ile karşı karşıya kalacağı anlamını taşıyor.
Ancak gelecek yaz mevsiminde Türkiye’nin baştan başa susuz kalmaması adına başta Marmara bölgesi olmak üzere ülkenin tamamında kuvvetli ve günler sürecek bir kar yağışının olması gerekiyor.
Mevsim geçişlerinin daha sağlıklı olabilmesi adına kar yağışının kış mevsimi boyunca yağması gerek.
Vatandaşlar yolları kapatan günlük yaşantımızı tehdit eden kar yağışından elbette ki muzdarip olacaklar.
Ancak başta ilgili bakanlıklar olmak üzere yerel yönetimlerin tamamının en başta gelen görevi bu olumsuz koşuları en az hata ile sonlandırmak olmalıdır.
Kışın kar yağarsa yazın daha az sorun yaşayacağız.
Varsın kar yağışı ve olumsuz hava koşulları dolayısı ile biraz daha sıkıntı çekelim.
Ama yaz mevsiminde de “barajların doluluk oranları en alt seviyede” ifadelerini de duymayalım.