Çiler, torba yasa uygulamalarının Anayasa’ya uygun olmadığını vurgulayarak, hükümetin yanlış politikalar nedeniyle Meclis’in zamanını boşa harcadığını söyledi.
Torba yasalarla yapılan düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Çiler, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği maddelerin tekrar Meclis gündemine getirilmesini eleştirdi.
CHP’li Çiler; "Meclis, üretim alanındaki sorunları çözmek yerine, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yasaları yeniden görüşmek zorunda kalıyor. Yeni sistem dediğiniz bu sistem, bürokrasiyi azaltmak yerine yasaları tekrar tekrar görüşmemize neden oluyor," ifadelerini kullandı.
“Liyakat Yerine Sadakat Getirildi”
TÜBİTAK ve bağlı kuruluşları hakkında önemli iddialarda bulunan CHP’li Çiler, kurumda liyakat yerine kişisel ilişkilerin ve ideolojik hesapların öne çıktığını belirtti. Özellikle BİLGEM’in yanlış insan kaynakları politikaları nedeniyle çöküş yaşadığını dile getirdi.
"Savunma sanayimizin köşe taşlarından biri olan BİLGEM, artık bilim insanlarının özgürce çalıştığı bir kurum olmaktan çıktı. Liyakat yerine sadakat getirildi. 2020 yılından bu yana kurum vekaleten yönetiliyor. Bilime dayalı yönetim yerine, keyfi kararlar alınıyor. Eğer BİLGEM liyakat temelli bir yapıya kavuşmazsa, savunma sanayimiz zarar görecek," dedi.
“Hükümet Eleştiriden Korkuyor”
Türkiye’de ifade özgürlüğünün ciddi baskı altında olduğunu savunan Çiler, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı’nın yaptığı bir açıklama nedeniyle hakkında soruşturma açılmasını da eleştirdi.
"Demokrasilerde eleştiri, yönetimin daha iyi işlemesi için bir fırsattır. Ancak Türkiye’de eleştiren herkes yargılanma tehdidiyle karşı karşıya. Özgürce konuşamayan bir toplum, sağlıklı kararlar alamaz," diye konuştu.
TÜBİTAK’ta Performans Kriteri ve Mobbing Endişesi
Çiler, kanun teklifinde yer alan TÜBİTAK’a yönelik performans kriterleri düzenlemesini de eleştirdi.
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, "Personelin maaşlarının performansa göre belirlenmesi şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır. Performans kriteri bir motivasyon aracı mı olacak, yoksa çalışanlar üzerinde bir mobbing aracına mı dönüşecek? TÜBİTAK, her geçen gün kendi benliğinden koparılıyor," dedi.
Doğalgaz Patlamaları Sonrası Mağduriyet Devam Ediyor
Çiler, Kocaeli’nin Gebze ve Darıca ilçelerinde yaşanan doğalgaz patlamalarında mağdur olan vatandaşların hala sorunlarının giderilmediğini belirterek, PALGAZ yetkililerini sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Çiler, "Üç vatandaşımız hayatını kaybetti, onlarca vatandaşımız yaralandı, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ancak yetkililerden sağlıklı bir açıklama gelmedi. Vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmeli," ifadelerini kullandı.
KOBİ’lerin Desteklenmesi Gerekiyor
Ekonomik sorunlara da değinen Çiler, KOSGEB’in veri paylaşım sürecinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti ve küçük işletmelerin giderek artan finansman sıkıntılarına dikkat çekti. Çiler konuşmasında, "Finansa erişimde büyük sıkıntılar yaşanıyor. KOBİ’lerin bankalara olan borcu 4 trilyon lirayı aştı. Devlet, şirketlerin 20 milyar doları bulan KDV alacaklarını ödemeli, küçük işletmeler için acil destek paketleri açıklamalıdır," dedi.