KÜLTÜR SANAT

Soysal, salgını ve deliliği bu kitapta buluşturdu

Gazeteci yazar Mevlüt Soysal’ın Delilik Salgını adlı kitabı İnkılap Kitabevi Sayfa 6 etiketiyle çıktı.

Soysal, yeni çalışmasında bizi pandemi dönemine götürürken, bir yandan gerçekçi bir bakışla o süreci ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Diğer yandan da distopik dokunuşlarla insanların ruh hallerindeki kaosları absürt bir dille ele alıyor 

Tek Tanığım Gökyüzü, Dünün Birinde, Temmuz, Babamla Ben, Benim İçin Bir Şeyler Hatırla ve Senden Sonra gibi kitaplarda imzası bulunan, aynı zamanda oyun yazarı olan Mevlüt Soysal’ın yeni kitabı, İnkılap Kitabevi Sayfa 6 etiketiyle raflardaki yerini aldı. Soysal’ın 380 sayfalık yeni kitabı olan Delilik Salgını, 2020 ile 2022 yılları arasında dünyada yayılan, yüz binlerce kişinin ölmesine sebep olan ve gerek sağlık gerekse de ekonomik olarak etkisini hala gördüğümüz Covid-19 pandemisini anlatıyor.

HEM GERÇEKÇİ HEM DE GERÇEK ÜSTÜ

Pandemi döneminde dünyada ve Türkiye’de yaşanan olayları gerçekçi bir dille anlatan Soysal’ın yeni kitabı distopik öğeler de taşıyor. Çünkü Delilik Salgını, Covid-19 döneminde uygulanmamış olan sağlıklı bireylerin karantinaya alınması yöntemini temel alıyor. Kitapta, karantina merkezlerindeki sağlıklı bireylerin deliliğin sınırlarında dolaşmaları ayrıntılarıyla irdeleniyor. Böylelikle Delilik Salgını gerçekçi bir temele gerçeküstü bir tema ekliyor.

DELİLİĞİN SINIRLARI

Delilik Salgını adlı kitabın arka kapağında şu ifadeler yer alıyor: Covid-19 salgınının Türkiye’de baş göstermesinin ardından, Sağlık Bakanlığı toplumsal bağışıklığı sağlamak, salgının ekonomik ve psikolojik etkilerinin önüne geçmek için absürt bir uygulama başlatır. Buna göre 30 ile 40 yaş arasındaki gençlere virüs enjekte edilecek ve karantina merkezlerinde kontrollü bir şekilde virüsü atlatmaları sağlanacaktır. Böylelikle virüse karşı bağışıklıkları artarken, ekonomik olarak da topluma katkı sağlamaya devam edeceklerdir. Bu yöntem, tahmin edilenin aksine beklenmeyen sonuçlara gebedir. Karantina merkezlerine alınan bu gençlerin ortak noktaları da sanatla ilgilenmeleridir. Aralarından hayatını kaybedenler olacağı gibi, birçoğu da uzun sorgulamaların ardından deliliğin sınırlarında dolaşmaya başlar.

İNSAN PSİKOLOJİSİ

Soysal ise yeni kitabıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Delilik Salgını, karantina merkezine kapatılan bir oyun yazarının gözünden bu merkezde yaşanılanları ve insanların psikolojilerini anlatırken, oyun yazarının evde kalan eşi de dışarıya bakan bir göz olarak kabul edilip pandeminin insanlık, hayvanlar ve yaşam şekilleri gibi olgulara etkisi irdeleniyor. İnsanlığın hikâyesi adı altında da pandeminin dünyaya etkisinin anlatılıyor. Kitapta, ‘İnsanın fiziken sağlıklı olması demek gerçekten sağlıklı olması demek midir?’ sorusunun yanıtı peşinde koşuluyor.”