Türkiye bilindiği gibi Korona Virüs belasından kurtulmak adına 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanmaya gidiyor, Tam kapanma ile ilgili olumlu yada olumsuz görüşler bir tarafa bir anda kapanma öncesi ülke genelinde başlayan hareketlilik başta biz olmak üzere herkesi hayretler içerisinde bıraktı.
Türkiye’de uzun yıllar başlayan ve bir türlü önlenemeyen “Köyden kente göç” hareketi dolayısı ile ne işe yaradığı belli olmayan hemşericilik olgusu sosyal hayatımıza da kendisini olabildiğince hissettiriyor.
Salgının henüz hayatımıza girdiği yıllarda ramazan ve kurban bayramına sayılı günler kala büyükşehirlerden Anadolu’nun hemen her kentine doğru başlayan eş dost ziyaretleri dolayısı ile başta havaalanları ve otobüs terminalleri olmak üzere yolcu taşıyan her noktada bitip tükenmeyen kalabalıklar ve o kalabalıkların yarattığı izdiham herkesi hayatından bıktıracak noktaya gelirdi.
Dün sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde son dönemlerde görmediğimiz kadar fazla bir kalabalık ve o kalabalığın ortaya çıkardığı hareketliliği görünce kendi kendimize “Bayram değil seyran değil bu kalabalık neyin nesi.?” diye sormak zorunda kaldık.
Caddelerde tıkış tıkış kalabalık arasından özellikle banka kuyruğu önündeki metrelerce insan görüp birisine “ Nedir bu kalabalık neden sıradasın.?” diye sorduğumuzda muhatabımız “ 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanma var bu kadar uzun bir süre evde kapalı kalmak imkansız, bankadan para çektikten sonra bilet alıp kapanma süresi bitinceye kadar memlekete gideceğiz” cevabını alınca kalabalıkların ve uzun kuyrukların sebebini de anlamış olduk.
Gazeteye gelip haber merkezine birbiri ardına düşen “Göç” haberlerini okuyunca açıklanan kapanma dolayısı ile yukarıda da belirttiğimiz gibi büyükşehirlerin çok hızlı bir şekilde boşalmaya başladığını anlamış olduk.
Bize gelen haberlerde birkaç gün önce açıklanan ‘tam kapanma’ kararı sonrasında, kısıtlamalar başlamadan şehirler arası seyahat etmek isteyenler, online seyahat bileti sitelerine akın etti. Ayrıca, İstanbul'da otogarda yoğunluk oluştu, bilet sistemleri kilitlendi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı, kapanman başlayıncaya kadar otobüslerin yüzde 90 dolulukta bilet sattığını, şirketlere 3-4 günlük ek süre verilmesini istedi.
Konu ile ilgili açıklama yapan bir seyahat acentası sahibi “Türkiye genelinde otobüslerde uygulanan yüzde 50 kapasite uygulamasının kaldırılmasıyla İstanbul'da şehirler arası günlük otobüs sefer sayısının 900'e çıktığını” hatırlattı. Yeniden yüzde 50 kapasite yasağının sektörü etkileyeceğini belirten yetkili, “şu an otogarda yoğunluk, ekstra hareketlenme var. Ama cuma yasak başladığında satılmış biletler vardı. Biz içişleri Bakanlığı’ndan en azından satılmış biletlere izin çıkmasını rica ediyoruz. Satılan biletler, yolculuğa devam etsin. Yoksa sektör çok daha kötü etkileyecek. Bayram biletleri ne olacak bilemiyoruz. Önceki kısıtlamada seyahat izni almak kolaydı. Şimdi ne olacak daha belli değil. İstanbul, İzmir yolcusu değil, Ağrı, Kars gibi şehirlere giden devamlı yolcular bunlar... Biletleri iade etmeye başlamadık.” açıklaması yaptı.
Otobüs ve uçak bileti satış platformu obilet.com, kararın ardından ilk saniyelerde siteye normalden 4 kat fazla ziyaretçi geldiği, açıklamayı takip eden 5. dakikada ise bu oranın 7 kata çıktığı belirtildi.
Enuygun.com’un verilerine göre ise uçak bileti aramaları 6,5 kat, otobüs bileti aramaları da 15 kat artarken; uçak bileti alanların yüzde 93’ünün tek yön biletleri tercih ettiği gözlendi.
Enuygun’un Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, memleketine, yazlığına ya da ailelerinin yanına gitmek isteyenlerin, şehirler arası seyahatin özel izne bağlı olacağı 29 Nisan öncesi yolculuk yapmak için aramalarını hızlandırdığını ifade etti.
Hacıbayramoğlu, “Uçak biletinde İzmir, İstanbul, Van, Diyarbakır, otobüs biletinde ise Ankara, İstanbul, Van, İzmir ve Adana en çok bilet araması yapılan şehirler oldu. Bugünler için bilet satın alanların yüzde 87’si tek kişilik bilet satın almayı tercih etti. Bilet İptal güvencesini tercih edenlerin sayısı da ikiye katlandı.” diye konuştu.
obilet.com Strateji ve Kurumsal Gelişim Direktörü Sertaç Keleş ise birçok seyahat bileti sitesinin yoğunluğa dayanamayarak hizmet dışı kaldığını belirtti. Keleş, "Özellikle çarşamba akşamına yönelik bilet satışlarında daha şimdiden büyük yoğunluk yaşanıyor. Çağrı merkezimize gelen arama sayısı da pandemi öncesi dönemdeki en yoğun günlerin iki katı seviyesine ulaşmış durumda. Biz de ekip olarak gece vardiyasındaki kapasitemizi hızlı bir şekilde artırarak çağrılara kısa süre içinde cevap vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi halkımızın var olan alışkanlıkları salgına rağmen değişmiş değil, ekonomik durumu iyi olan ve bundan yıllar önce Ege ve Akdeniz bölgelerinde kendilerine sayfiye yeri alanlar o bölgelere doğru ,maddi durumu sadece otobüs ve uçak bileti almaya yetenlerde Anadolu’da var olan aile bireylerinin yanında daha rahat bir “tam kapanma” dönemi yaşamak için yollara düşmüş vaziyetteler.
Sözünü ettiğimiz “Kapanma öncesi göçün” bize faydalımı yoksa zararlımı döneceği ile ilgili neticeyi aşabilmek için 17 mayıs tarihinden sonraki dönüşlerin arkasından yapılacak araştırmaları bekleyeceğiz.
Umarız bizi şu andakinden daha derin üzüntülere sürükleyecek bir netice ile karşılaşmayız.