Genel seçimle, Yerel seçimin farkı.

Ülke olarak 14 Mayıs 2023 tarihinde bir genel seçim ve 14 Mayıs ile 28 Mayıs 2023 tarihlerinde ise Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. Bu seçimlerin üzerinden bir yıl dahi geçmeden ülke yeni bir seçim atmosferine girdi.

Bu seçim 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerdir.

Ülkemizde, her seçim öncesi vesonrasında, hem adaylar konusunda hem de seçim sonuçları hakkında yoğun tartışmalar yapılır.

Özellikle yerel seçimlerçok daha yoğun tartışmalara konu olmaktadır.

Çünkü yerel seçim sonuçları, bir önceki genel ve yerel seçim sonuçlarıylakarşılaştırılmakta, iktidar ve muhalefet partilerinin oyları gözönüne alınarak, başarı ya da başarısızlıkdeğerlendirmesi yapılmaktadır.

Ülkemiz açısından baktığımızda, yerel seçimlerin çok daha fazla önemsendiğini görmekteyiz.
İktidardaki parti ya da partiler, ülke yönetiminin bütün kademelerine yerleşip, iktidarın gücünü
buralarda da kurmayı amaçlayarak, halka daha yakın olan birimlerde kendi yandaşlarını istihdam etmeye
çalışmaktadırlar.

Öte yandan muhalefetteki partiler de yerel yönetim seçimlerinde başarılı olup, dahasonra kendilerini iktidara taşıyacak faaliyetlere girişmek için buraları kendi siyasal amaçlarına hizmetedecek birimler haline getirmeye çalışmaktadırlar.

Bu tür amaçlar, yerel yönetim seçimlerinin ülkemizdedaha fazla önemsenmesine neden olmaktadır.
Bu açıdan bakılınca yerel yönetim seçimleri, sürekli genel seçimlerle ilişkilendirilerekdeğerlendirilmeye çalışılır.

Peki, Genel seçim ve yerel seçim nedir, neden önemlidir?

Cumhuriyet rejiminde demokratik şartlar altında seçimler devlet yapısına göre değişiklik göstermektedir.

Genel seçimlerde, vatandaşlar belirli bir süre boyunca ülke yönetiminde yer alacak olan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi yapmaktadırlar.Anayasanın 77. maddesine göreTürkiye Büyük Millet Meclisi (Milletvekili) ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılmaktadır.

Genel seçimlerde parti ve parti liderine göre oy verilir. Tercihler genelde bu yönde yapılır. Milletvekilleri ikincil olur.

Yerel seçimler ise, bir bölgedeki il, ilçe, belde,köy ve mahalle yönetimini seçmek için gerçekleştirilen seçimlerdir. Mahalli İdareler seçimleri de beş yılda bir yapılır. Yerel Seçimler sonucunda büyükşehir belediye başkanı, İl, ilçe ve belde belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri seçimi yapmaktadır.

Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiplerdir. Yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri büyük önem arz etmektedir.

Aslında bütün çağdaş demokratik ülkelerde yerel yönetimler özellikle genel siyasetçilerin yetiştiği bir eğitim ve uygulama alanıdır.

Aynı şekilde ülke genelinde iktidara giden yol yerel yönetimlerden geçmektedir.

Yerel yönetimlerin işte bu siyasi ve fiili öneminden dolayı siyasi partiler arasında genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de ittifaklar belli ölçülerde devam etmektedir.

Ancak yerel seçimlerde esas olan ittifak yerelde, belediye başkanı ve belediye meclisi adayları ile seçmenler arasında kurulacak olan samimi ve güvene dayalı olan ittifak olacaktır.

Bana göre ise yerelde yapılacak ittifak: Yerel yöneticilerin görev alanları içerisinde olan İlin, ilçenin, beldenin, köy ve mahallenin sorunlarına vakıf olan ve bu sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inanılan, güvenilen ve insan ilişkileri güçlü olan adaylar için ittifak yapılmalıdır. Yerel seçimlerde öncelik siyasi partilerden yana değil, adaydan yana olmalıdır.

Siyasi partilerinde adaylarını bu tur kriterlere sahip olan aday adaylarından seçmeli ya da gerekiyorsa parti merkezince doğrudan aday gösterilmelidir.