Ekmek

Son birkaç gündür yeni yıldan itibaren Rize’de ekmeğin 7,5 lira İstanbul’da ise 6 lira olacağı konuşuluyor, bu iki ilimizde ekmek fiyatına zam gelmesi demek  Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde var olan tüm yerleşim merkezlerinde de ekmeğin zamlanması anlamını taşıyor olacak.

Şu an bizimde bulunduğumuz bölgede ekmek çoğunlukla 5 lira ekmekten daha az gramaja sahip simit 6 lira ve üzerinde bir fiyatla satılıyor, içerisinde bir miktar peynir, patates, zeytin yada dere otu bulunan hamur işi gıdalarda ise dudak uçuklatacak satış rakamları mevcut.

Biz oldum olası ekmek fiyatının serbest bırakılmasından yanayız ama bundan daha da önemlisi ekmeğin bir şekilde temel gıda maddesi sınıfından çıkartılmasını savunur dururuz.

Elbette bizim dememizle yada düşünmemizle ekmeğin temel gıda maddeleri arasından çıkartılacağı yok zira pahalılığın yavan yaptığı bir durumda vatandaşın sofrada hangi kahvaltılık olursa olsun hepsini ekmek ile tüketmek gibi, bir mecburiyeti bulunuyor.

Yıllar içerisinde AB ülkelerinin herhangi birisinde yaşayan birisinin kaç kilo ekmek tükettiği buna bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan bir vatandaşımızın kaç kilo ekmek tükettiği ile ilgili oranları bir kez daha buradan yazmaya gerek bile duymuyoruz.

Bu kadar olup bitenler sonrasında iş dönüp dolaşıyor ülkelerin ekonomik güçlerine kadar dayanıyor, Ekonomik durumları iyi olan ülkelerde ekmek ve ekmeğe bağlı temel gıda ürünlerinin fiyatlarının bizde olduğu gibi tartışıldığına asla inanmıyoruz.

Biraz okuyup yazan, araştıran herhangi bir vatandaşımızın fazla ekmek tüketmenin sağlıksız bir beslenme türü olacağını bildiğini düşünüyoruz ancak sabah kahvaltısına öğlen akşam yemeklerinde ekmekle birlikte sofrada bulunması gereken temel gıda ürünlerinin ateş pahası olduğu bir ülkede ister istemez ekmek temel hatta en temel gıda maddesi oluyor.

Bundan çok değil 3-4 yıl önce birisinin çıkıp bize “Gün gelecek ekmek beş lira olacak hatta beş lira olduktan çok kısa bir süre sonra bu rakamda yetmeyecek ve daha yukarılara çıkacak hatta 10 lira olacak” deseydi muhtemelen muhatabımıza “-Senin aklından zorun var” der giderdik.

Son derece verimli topraklarda ürün çeşitliliğini arttırmak yerine en ufak bir dalgalanmada dışarıdan ithal etmek gibi son derece kötü ve yanlış bir siyaset izlediğimizden olsa gerek bugünlerde kime “ekmek 10 lira olacak” desek cevap anında “ o bile yetmez” oluyor.

Böylesine mübarek topraklarda buğday başta olmak üzere bir sürü ürün yetiştirmek varken anında ithalata yönelme refleksi bizi bu zor durumlara getirdi.

Bundan sonra ne olacak Allah bilir.