KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantı ile İhsaniye Barajı’nı açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çevrimiçi bağlantı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce inşa edilen aralarında Kocaeli İhsaniye Barajı’nın da olduğu 369 tesisin açılışını gerçekleştirdi.

ERDOĞAN 369 TESİSİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) inşa edilen tesislerin açılışını gerçekleştirdi. Baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma olmak üzere toplam 369 tesisin açılışı yapıldı. 66 ili kapsayan projelerin yatırım bedelinin 53 milyar lira olduğu öğrenildi. Açılan projeler arasında Kocaeli İhsaniye Barajı da yer aldı.

KENT PROTOKOLÜ YERİNİ ALDI

İhsaniye Barajı açılış töreninde Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, İl Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, İSU Müdürü Ali Sağlık, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve müdürler katıldı.

16 MİLYON METREKÜP İÇME SUYU SAĞLAYACAĞIZ

DSİ’nin hayata geçirdiği 369 projenin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek seferde 53 milyar lirayı bulan projeleri hizmete alıyoruz. Açılışını yaptığımız eserlerin içinde 3 tanesi ön plan çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajı, Mersin’in uzun vadeli ihtiyacını karşılayacak. Bir diğer önemli eser 541 milyon lira yatırım değerine sahip Antalya Kapıçay Barajı. Toplam 457 milyon liralık yatırım ile hayata geçirdiğimiz Kocaeli İhsaniye Barajı ile yıllık 16 milyon metreküp içme suyu sağlayacağız. Bu üç baraj insanımıza sağlıklı içme ve kullanma suyu sağlayacak.

SU SINIRSIZ BİR KAYNAK DEĞİLDİR

Türkiye'nin 66 ilindeki arazileri taşkından kurtaracak tesislerimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biz verdiği sözleri göreve gelince unutanlardan değiliz. Ülkemizin neresine giderseniz gidin hükümetimizin bir eserini görürsünüz. Dünyada miktar itibari ile en fazla olan kaynak sudur. Su meselesini en stratejik kaynaklardan biri yapan temel faktör budur. Su sınırsız bir kaynak olarak görülüyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Su hızla azalıyor.

SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ

İklim krizi derinleştikçe su kalitesi olumsuz etkileniyor. Son dönemlerde su baskınları ve kuraklık ile daha fazla karşılaşmaya başladık. Tabiat düzeni her geçen gün bozuluyor. Tüm insanlık olarak suyu, toprağı emanet değil de mülk gibi görmenin bedelini ödüyoruz. Su güvencesi aynı zamanda gıda güvencesi demek. Bunun yolu suyu düzenli kullanmaktan geçiyor. Yanlış bilinenin aksine biz su zengini bir ülke değiliz. Suyumuzu komşularımız ile paylaşmak durumunda kalıyoruz.” dedi.

ÜÇ BARAJ CANLI BAĞLANTI İLE AÇILDI

Erdoğan’ın konuşması sonrasında sırasıyla Mersin, Antalya ve Kocaeli İhsaniye barajları açıldı. Erdoğan’ın canlı bağlantı yaptığı barajın açılış kurdelesini Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve kent protokolü kesti.

PROJE BÜYÜKŞEHİR’İN DE HİZMETLERİNİ KARŞILAYACAK

Vali Yavuz, İhsaniye Barajı ile ilgili yaptığı açıklamada, “İhsaniye Barajı, özellikle Karamürsel ve Gölcük ilçelerimizin 16 milyon metreküplük içme su ihtiyacını karşılayacak. İhsaniye Barajı özel bir teknoloji ile yapılmıştır. İsale hattı çalışmaları devam ediyor. Proje tamamlandığında Büyükşehir'in de hizmetlerini kolaylaştıracak önemli bir hizmet. Cumhurbaşkanımıza, Bakanlığımıza ve DSİ yetkililerimize teşekkür ediyoruz. İlimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

2030 YILINA KADAR SU İHTİYACI TEMİNAT ALTINA ALINDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “İhsaniye Barajı ile Gölcük ve Karamürsel’e su verilecek. Bu baraj tutarının 4 katı büyüklüğünde de 2 bin 750 metrelik bir tünel yapılıyor. İsale hatları yapılıyor. İhtiyaç duyulması halinde Başiskele’ye de su verilebilecek. Bu baraj Kocaeli’nin 2028-2030 yılına kadar su ihtiyacının teminat altına alınması anlamına geliyor. Sakarya ve Kocaeli arasına yapılan Ballıkayalar ile de 2040 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacak. Yapılan işin büyüklüğü ortadadır.” dedi.