GÜNDEM

Cumali Durmuş ve Özhan Öztürk Isparta’da

Miryokefalon Zaferi anma programı çerçevesinde Isparta’nın Gelendost ilçesinde yapılan etkinliklere İYİ Parti Yerel yönetimler başkanı Cumali Durmuş ve İyi Parti yerel yönetimler başkan yardımcısı Özhan Öztürk’te katıldı.

Saat 08.30’da İYİ Partili Gelendost belediye başkanı Mustafa Özmen ve beraberindeki heyet tarafından karşılanan Cumali Durmuş ve Özhan Öztürk saat 10.00’dan itibaren Gelendost Cumhuriyet meydanında yapılan etkinliklere katıldılar.

Saat 13.00’te Gelendost belediyesi tarafından gerçekleştirilen Asfalt atma törenine katılan İyi Parti heyetine Gelendostlular tarafından sevgi gösterileri yapıldı.

CUMALİ DURMUŞ MİRYOKEFALON ZAFERİNİ ANLATTI

Tören alanında bir konuşma yapan İYİ Parti Yerel yönetimler başkanı Cumali Durmuş “Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan SavaşıAnadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır. Anadolu'nun tapusunun alındığı savaş olarak da bilinir.” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti.

Ağır bir yenilgiye uğrayan I. Manuil, Selçuklulara karşı inşa ettirdiği Eskişehir (Dorileon) ve Uluborlu'nun doğusundaki (Sublaion) kale ve müstahkem mevkilerini yıkmayı kabul etti. Böylece Selçuklu ordularına ve Türkmen göçmenlerine Sakarya Irmağı ve Büyük Menderes Irmağı vadileri açılacaktı. Sublaion kalesini hemen yıktırmakla beraber, I. Manuil, Dorileon kalesini yıktırmamıştır. Bunu zorlamak için 1177'de Kılıç Arslan büyük bir ordu ile Menderes vadisinden Bizans arazilerine çok derin bir giriş yapmıştır. Bizanslılar önce bir ufak galibiyet elde etmişlerse de, önemli Bizans şehirleri olan Yalvaç (Antiocheia in Psidia'u) ve Aydın (Tralles) şehirleri ele geçirilip talan edilmiştir. Ancak bu bir yıllık akıncı hücumu olmaktan ileri geçememiştir; çünkü ne girilen yerlerde Selçuklu idaresi kurulmuş ne de Dorileon kalesi surları yıktırılmıştır.

Haçlı ordusu ve Bizans'ın gücü, Anadoluya uzun bir süre daha sefer düzenleyemeyecek kadar azalmıştır ve Anadolu topraklarında Türk hakimiyeti kesinlik kazanmıştır.[9]

Bundan başka, Selçuklu devletine savaş tazminatı olarak 100 bin altın gibi çok büyük bir meblağ ödemek zorunda kalmıştır.

Bu mali destek Anadolu Selçuklulara Doğu Anadolu'daki ufak ve serbest emirleri bertaraf etmede çok yardımcı olmuştur. Böylece Anadolu Selçukluları Orta Anadolu'da siyasi nüfuzlarını çok yükseltmişlerdir.

 II. Kılıç Arslan Miryokefalon Savaşı'ndan sonra Anadolu'da siyasi birliği kurma ve ve genişleme siyasetine devam etmiştir. Bu amaçla Malatya'yı alarak Danişmendoğullarına son vermiştir. (1178)

Bu zafer sonucunda, Manuil idaresindeki Bizans'ın o zamana kadar uygulanan atılgan bir stratejiyi geride bırakmak zorunda kalmıştır. Gelecekte Selçuklular karşısında Bizans ordusu sadece sınırları savunan bir güç olmuştu. Böylece bölgede siyasi ve askerî inisiyatif Anadolu Selçuklu Devletine geçmiştir.

Avrupalı tarihçiler bundan sonra Anadolu'ya Türkiye demeye başlamıştır.

Anadolu'da Haçlı Seferleriyle Bizans'a geçen üstünlük tekrar Türklere geçmiştir.