Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi özellikle ulaşımda önemli atak ve yatırım gerçekleştirdi. Özellikle son birkaç yıldan bu yana Bursa’dan bir firmadan alınan yeni ve konforlu doğalgazla çalışan otobüslerle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yolcu taşımacılığı yapmakta…Halkımızın ihtiyaç duyduğu kaliteli ve güvenli toplu taşıma hizmetini gerçekleştirmek için 89 hatta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 339 adet otobüs ile hizmet veren, Türkiye’nin en genç otobüs filosuna sahip bulunuyor…
Bu hususta bir şey dediğimiz yok, ara sıra bazı aksaklıklara rağmen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşımpark bu anlamda önemli yolcu taşımacılığı hizmetini Kocaeli genelinde olduğu gibi ilimizin Batı Yakası olan Gebze bölgesinde de sürdürüyor…
Ulaşımpark’ın bir önemli hizmeti de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden UlaşımPark A.Ş. , vatandaşlardan gelen yoğun talep doğrultusunda Sabiha Gökçen Havalimanı’na Kocaelikart yükleme sistemini yolcuların hizmetine sundu 7 Kasım 2019 Perşembe gününden itibaren..
Bu da önemli hizmetlerden birisi idi bu anlamda Ulaşımpark yetkililerine çok teşekkür ediyoruz.
“ Yiğidi öldür hakkın yeme” kabilinden duruma bakmak gerekiyor…
Ulaşımpark’ın ayrıca Kocaeli merkez olan İzmit ilçesinde Akçaray isimli tramvay işletmesi var ve İzmitliler bu anlamda şanslılar…
***
Biz ise Batı Yakası olarak uzun süreden beri (19 ay oldu) METRO Projemizi bekliyoruz. Tarihler 2018 Mayıs ayını gösterirken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Batı Yakası olan Gebze Bölgesinde vatandaşların ulaşımlarını daha rahat ve konforlu sağlayabilmeleri için Gebze-Darıca arasında uzanacak 15.6 kilometrelik metro hattı için düğmeye basmıştı. Projeye gore, tamamlanması halinde Gebze Metrosu Gebze –Darıca arasında Gebze ve OSB’ler arasında ulaşım 19 dakikada sağlanacak, hattın 14,7 kilometresi tünel 900 metresi hemzemin olarak yapılacak, 4 araçtan oluşan GoA4 sürücüsüz tam otomatik metronun kullanılacağı Gebze metro hattı 1080 yolcu kapasiteli olarek hedefleniyordu. Sürücüsüz metro 12 istasyonlu, 15,6 kilometrelik metro hattında sinyalizasyon ekipmanları sayesinde 90 saniye aralıklarla sefer yapmaya elverişli olacaktı.
Aradan 19 ay geçti ve Gebze Metrosu’nda son durum ise bu proje aşırı maliyetten dolayı 31 Mart seçimleri sonrası işbaşına gelen Kocaeli Büyükşehir Yeni Yönetimi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın isabetli kararı ile tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Çünkü böyle olması gerekiyordu ve olması gereken de buydu...
18 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen ihalede ise Gebze Darıca Metro Hattı ihalesine 6 firma zarf gönderirken ikisi teşekkür mektubu sunmuş, dört firma da Gebze Metrosu yapımı için teklifi vermişti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından maliyeti çok yüksek olması sebebiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmesine karar verilen Gebze Metrosu Projesi ile ilgili ise geçtiğimiz ekim ayıında bölge muhalefet partileri milletvekillerinden Tahsin Tarhan ile Lütfü Türkkan’ın bakanlığa verdikleri soru önergelerini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise Gebze Metrosu’yla ilgili şu anda en ufak bir adım atılmadığını açıklamış ve protokol imzalanmadığı için metronun önümüzdeki dönem yatırım planlarına da alınmadığını belirtmişti... Bakanlığın cevabında şu ifadeler yer almıştı: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bakanlığımıza muhatap 06.08.2019 tarihli ve 684526 sayılı, 07.08.2019 tarihli ve 688299 sayılı yazıları ile müracaatta bulunarak Gebze-Darıca metro hattının devri için talepte bulunmuş olup, 18 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1550 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu projenin Bakanlığımıza devri gerçekleşmiştir. Bakanlığımız (Altyapı Yatırımları genel Müdürlüğü) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanacak protokol ile devrin şekli ve içeriği( yapım, araç alım, müşavirlik, kamulaştırma gibi işlerin hangi tarafça yapılacağı, mevcut sözleşme veya yeniden ihale şeklinde yapılıp yapılmayacağı vb.) belirlenecektir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 2014 yılı Ulaşım ana Planı öngörülerinde kent genelinde planlanmış raylı sistem hatları mevcuttur. ‘Gebze OSB – Darıca Sahil Raylı sistem Hattı’ 2035 yılı kesitte 15.256 yolcu/saat değeri ile genel HRS kriterlerini sağlamakta olup Kocaeli Büyükşehir Belediyesince sunulan projeler de 2018 yılında incelenerek Bakanlığımızca onaylanmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak protokol sonrasında Bakanlığımıza intikal edecek ihale dökümanları ve projeler üzerinde yapılacak gerekli incelemelerin ardından sözkonusu projenin Bakanlığımızın yatırım programına alınması yönünde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına başvuruda bulunacaktır. Yukarıda belirtilen ve protokol çalışmaları devam eden ‘Gebze OSB – Darıca Sahil Raylı Sistem Hattı’ projesinden başka, 2019 yılı içerisinde Bakanlığımızca belediyeden devralınan Hafif Raylı sistem Projesi bulunmamaktadır. Diğer taraftan, bir Hafif Raylı sistem yapımında hat maliyetleri belirlenirken sadece hat uzunluğu ve istasyon sayıları değil güzergah ve istasyon inşaat yapım tekniği, arazi durumu ve kotları vb. unsurlarda etken olmaktadır.”
Yani Gebze Metrosu’nda şu anda durum bu şekilde…İşi alan Firmalar başta Gebze Merkez Cumhuriyet Meydanı’nda ve Mutlukent Migros arkasındaki noktalarda kazı çalışmalarını devam ettirmekteler, ancak ilerki günlerde Bakanlık bu konuda ne yapacak onu ise merakla beklenmektedir.
***
Gebze Metrosu’nda bu durum böyle iken, Ulaşımpark dışında bölgemizde Büyükşehir’in izni ve yönetiminde yolcu taşımacılığı yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOM) denetimindeki halk otobüsü hatları da taşımacılık işlerini sürdürkemkedirler… Aslında bu anlamda da bazen ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bazen yolcu- sürücü arasında çıkan tartışma ve ihtilaflar Büyükşehir UKOM denetimine takılmakta ve bu ihtilaflar yine UKOM marifetiyle çözüme kavuşturma çabasında olduğu gözleniyor. Özel Halk otobüslerinde en büyük sıkıntı ise haliyle bazı hatlarda yolcu kapasitesinin çok yoğun olması ve ihtiyaca cevap veremeyecek nitelikte yoğun olması gösteriliyor. Özellikle Şekerpınar ve Çayırova taraflarına akşamları gözlenen otobüs yetersizliği de sanıyoruz zaman zaman UKOM huzuruna ta çeşitli şikayetlerle gelmiş bulunmaktadır. Bu anlamda sadece UKOM’a değil, bizlere de çeşitli zamanlarda bu hatlarda yolculuk yapanların şikayetleri de ulaşmaktadır. İnsanların istedikileri evlerinden işlerine işlerinden evlerine gidip gelirken rahat bir ortamda, kış günleri çok fazla duraklarda beklemeden yolculuklarını yapma isteklerinden oluşmakta…
Bu anlamda sanıyoruz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOM) kendilerine gerek kendi denetim ekipleri gerekse şikayet hatlarına yapılan ve yapılacak olan şikayeetleri dikkate alarak bu hatlarda iyileştirme yapacağına inanıyor ve bekliyoruz.
Şimdilik Kocaeli’nin ulaşım tarafından söyleyeceklerimiz ve yazacaklarımız bu kadar.
SAĞLICAKLA KALIN!